Esküvő fotózás

Esküvőfotózás

Mi alapján válasszunk esküvői fotóst?


Érdemes elgondolkodni azon, hogy mit kell figyelembe venni egy fotós ajánlatánál. Az esküvő fotózás érzelmi műfaj, nem lehet/szabad táblázatban összegezni azt, hogy ki mit ajánl, mi van a csomagban és mennyire kedvező az ár. Nem azt a fotóst kell választani, akinek tetszenek a képei – ez kevés! Egy dolog fontos igazán: tetszik-e amit csinál (ahogy csinálja), ilyennek képzelem-e el a saját esküvői fotóimat is? Ha nem tudsz azonosulni a képi világgal, a színekkel, hangulatokkal, akkor inkább keress tovább! A főállású esküvőfotósok nagyságrendileg egy árkategóriában dolgoznak, de mindenki az egyéni látásmódjával teszi a maga módján különlegessé a képeit. Ha viszont úgy érzed ezt kerested, ha szerelmes vagy a képekbe, akkor ne habozz, kérj árajánlatot és találkozzunk – biztosan jól tudunk majd együtt dolgozni!

Hol vállalsz fotózást?


Pécsett élek, de bárhol a világon szívesen fényképezek. Magyarország egész területén ugyanolyan lelkesedéssel dolgozom, mint külföldön. Szívesen megyek új helyekre is, inspirál az ismeretlenben rejlő kihívás.

Mennyi ideig vagy velünk az esküvőn?


Ameddig szeretnétek! A csomagjaim a rendelkezésre állás órái alapján vannak elkészítve – így megtalálhatjátok a ti igényeiteknek leginkább megfelelő lehetőséget -, de bármikor hozzátehetünk további órákat is, ha hosszabban tartotok igényt a szolgálataimra.

Hány képet kapunk? Megkapjuk a teljes felbontású fotókat is?


Pontos darabszámot soha nem tudok mondani, nem kilóra dolgozom. (: Egy egész napos esküvőről a minőségi szelektálás és utómunka után általában 1000+ képet szoktam átadni – de ez függ az események számától is. Nyers képet soha nem adok ki a kezemből, de minden esetben teljes felbontású, feldolgozott, ahol szükséges ott retusált képeket adok át, melyekből korlátlan számú és méretű papírkép előhívható – nincsenek rejtett utánrendelési költségek. Egy ilyen képanyag teljes egészében bemutatja az esküvőt, a fontosabb pillanatokra és az apró részletekre egyaránt kitérve.

Papírképeket kapunk vagy Fine Art Albumot?


Papírképeket nem szállítok, ez ma már lakossági szolgáltatássá vált. Egy listát szoktam adni az általam javasolt laborokról, ahol megfelelő minőségben, korrekt áron lehet az általam teljes felbontásban átadott képeket előhívatni. Igény esetén egyéni tervezésű, prémium minőségű Fine Art Albumokat készítek, ezekről részletesen az ajánlatomban olvashatsz. Személyes találkozó esetén nagyon szívesen megmutatom a bemutató példányaimat!

Mi az az E-Session? Ez is része a csomagnak?


E-Session, Engagement-Session, azaz magyarul jegyes-fotózás. Minden esetben a csomag részét képezi egy ajándék jegyesfotó sorozat, amely a hétköznapi élet szerelmét, az összetartozásotokat hivatott bemutatni. Hiszen a közös élet nem az esküvővel kezdődik, a jegyben járás is szerves része! A meghitt sorozat segít egymásra hangolódni is, így az esküvőn sokkal könnyebben megtaláljuk a közös hangot. A hangsúly az apró érintéseken, az érzelmeken, a hangulatokon van, a cél az, hogy minél inkább rátok jellemző legyen a sorozat. A jegyes-fotózás alatt készült képeket szintén átadom teljes felbontásban, ha időben készül a sorozat, akkor akár a meghívótokra is kerülhet belőle kép.

Mikor tartsuk a portréfotózást és mennyi időt szánjunk rá?


A legszebb fények a naplemente környékén vannak, mert ilyenkor a napsugarak dőlésszögéből adódóan szép lágy fényekkel lehet dolgozni, nem olyan kontrasztos, erős a megvilágítás, mint a déli órákban. Lehetőség szerint ezért kérem, hogy bármennyire is esetleg zsúfolttá teszi a délutáni programot, ezt az időzónát célozzuk meg a portréfotózásra. Minél több időt szánunk erre, minél több helyszínen készítünk képeket, annál választékosabb és gazdagabb lesz a végén a képanyag. Ha úgy érzitek, hogy aznapra nehezen férne bele a programba, akkor érdemesebb máskorra tenni, amikor sokkal nyugodtabbak a körülmények és nem kell kapkodni.

Lehetőség van „utazós kreatív fotózásra”, különleges külföldi helyszínen készíteni az esküvői fotókat. Ennek részleteiről is szívesen mesélek egy személyes találkozó alkalmával!
Ki jöjjön velünk a fotózásra?


Asszisztenssel dolgozom, nincs szükségem további segítségre a fotózáson. Tapasztalataim szerint a párok is könnyebben feloldódnak, és jobban egymásra hangolódnak, ha mások nem kísérnek el a fotózásra, így kérlek, ezt ne családi programnak szervezzétek!

A szertartások alatt nem szoktam megtiltani, hogy mások is fényképezzenek, de lehetőség szerint azt kérem, hogy a vendégek inkább vendégként vegyenek részt az ünnepen és hagyják a szolgáltató(ka)t dolgozni. A lelkes amatőrök általában nem rendelkeznek kellő rutinnal, nem ismerik az esküvő menetét és többet zavarnak, mint amennyire hasznosak. Ha velem egy oldalra áll, akkor korlátoz a munkámban, ha pedig velem szembe, akkor rajta lesz a fotóimon – egyik sem szerencsés. Arról nem is beszélve, hogy egy esküvő helyszínei – templom, egyes házasságkötő termek -, általában nem túl világosak, az ott történő fényképezés speciális felszerelést és szakértelmet igényel, így amúgy is elvéreznek a feladat súlya alatt.
Milyen határidővel dolgozol?


Az esküvő utáni két héten belül mindig küldök egy ~150 képet tartalmazó átfogó válogatást, amely a legfontosabb pillanatokat, az esküvő hangulatát hivatott bemutatni. Ezek a képek egy különálló galériában tekinthetők meg, mely a honlapomról nem elérhető (a személyiségi jogok védelmének érdekében), de ti bátran tovább küldhetitek a rokonoknak. A képek kis felbontásban le is menthetők, az interneten nyugodtan publikálhatók. A teljes képanyag a sok lépcsős szelektálási és hosszadalmas utómunka folyamat miatt azonban kicsit lassabban, általában 50-70 nap alatt készül el.

Mennyire előre érdemes lefoglalni az időpontot?


Minél előbb! A legtöbb esküvőt május és szeptember között szombatonként tartják, ebből adódóan az én naptáram is hamar betelik a kérdéses időszakra.